Павел Викторович

Як і чим очистити плиту електричну, індукційну і газову.

Поради досвідчених господинь: як очистити електричну або газову плиту, швидко видалити застарілий жир і нагар.

Електрична плита - це ваша помічниця на кухні, вона покірно нагрівається по команді, щоб приготувати їжу в будь-який час.

Але така важка праця проявляється: в плямах від томатного соусу, обвуглених шматочках картоплі або залишків підгорілого рису.

Після кількох днів приготування плита може стати наочною картою того, що і як ви їсте. Після місяця приготування на ній може з'явитися золотисто-коричневий наліт жиру і бруду, який виглядає зовсім не апетитно.

Плита завжди повинна міститися в чистоті для вашого здоров'я - бактерії накопичуються в тих залишках їжі, які ніколи не потрапляли на сковороду, або в бульйоні, який ви пролили через край каструлі.

Чистий плита - це теж предмет гордості, оскільки вона вказує на звички людини, у яких вдома завжди чисто.

Ключ до чистоти плити залежить від її типу: газова, електрична або індукційна. Хороша новина в тому, що є способи очистити всі типи з вище перерахованих.

Як часто потрібно чистити плиту?

Логічно що кращий спосіб отримати блискучу плиту - це промити її після кожного приготування їжі.

Всього лише потрібно після кожного використання протерти поверхню вологою тканиною з мікрофібри або мильною губкою.

Чим частіше ви будете робити підтримуючу мийку плити, тим рідше вам доведеться виконувати комплексну чистку.

Як почистити газову плиту

Газова плита зазвичай складається з чотирьох основних компонентів, які вимагають очищення:

  1. ґрати (частина, на якій стоять каструлі та сковорідки під час приготування їжі),
  2. кришки конфорок (знімні диски, які розподіляють полум'я від конфорок),
  3. пальник (головки які прикріплені до плити і служать джерелом вогню),
  4. і сама поверхня плити.

Як очистити решітки та конфорки газової плити

Решітки та кришки конфорок - це місця, звідки рекомендується почати мийку. Зніміть решітки з плити і кришки конфорок з головок, піднявши їх, і складіть їх в раковину.

Щоб видалити сильно засохлий жир, спочатку промийте решітки та конфорки мильною губкою, а потім замішайте чудо-пасту.

Як приготувати суміш: потрібно змішати 1 ложку оцту з 2 ложками харчової соди і додати кілька крапель засобу для миття посуду.

Залиште суміш на 20 хвилин, потім змийте мильною губкою.

Якщо ваші решітки і конфорки вже досить чисті: протріть їх неабразівною губкою (що б не пошкодити емаль або покриття) і ретельно промийте решітки.

Можливо, доведеться промити кілька разів. Ви зрозумієте, що вони чисті, за зовнішнім виглядом (на них не повинно бути брудних плям) і за відчуттями (вони не повинні бути жирними або липкими).

Коли решітки та головки пальників стануть чистими, добре їх висушіть.

Кухонні рушники - ідеальний інструмент для цього: вони відмінно вбирають вологу, не залишають ворсу та подряпин.

Як відмити газову плиту

Можна використовувати всі процеси які описані вище. Щоб очистити поверхню плити, спочатку протріть її вологою тканиною і зберіть залишки їжі. Потім змийте неабразивною мильною губкою, щоб позбутися від жирних плям.

Якщо жир дійсно затвердів, ще раз змішайте суміш оцту і харчової соди в співвідношенні 1:2 і нанесіть її, потім дайте суміші постояти 10-15 хвилин, і акуратно видаліть її мильною губкою. Витріть плиту чистою тканиною, замініть головки конфорок та решітки.

Як очистити електричну або індукційну плиту

Електричні плити бувають двох видів - пальники з металевими зміївиками та пальника зі скляною кришкою, такі поверхні досить легко чистити, якщо ви знаєте, що робити. Індукційні плити мають стеклокерамическую поверхню і можуть очищатися тим же способом, що і електрична плита зі скляною стільницею.

Чим очистити електричну плиту

Щоб очистити електричну плиту, спочатку протріть її вологою тканиною, щоб зібрати залишки їжі, а потім змийте жир за допомогою мильної губки.

Для видалення стійких плям нанесіть суміш оцту і харчової соди в співвідношенні 1:2 на поверхню плити, потім дайте суміші постояти 10-15 хвилин, а потім акуратно протріть її чистою тканиною.

Для більш сильних плям і прилипшої їжі рясно посипте нижню частину плити харчовою содою, а потім акуратно капніть зверху оцет. Суміш повинна пузиритися. Залиште харчову соду і оцет на 10-15 хвилин, потім протріть поверхню неабразивним скребком, щоб видалити всі залишки. Добре просушіть безворсовой тканиною і не забудьте також протерти верх!

Очищення скляних електроплит або індукційних плит

Якщо у вас є одна з них, ви можете бути спокійні. Такі плити дуже легко чистити, в тому числі ті плями, де їжа пригоріла на поверхні.

  • Крок 1: Протріть поверхню сухою тканиною, щоб зібрати залишки їжі або крихти.
  • Крок 2: Рясно посипте всю плиту харчовою содою.
  • Крок 3: Розпорошіть (або акуратно посипте) оцтом всю поверхню. Насолоджуйтесь чарівним шипінням.
  • Крок 4. Налийте в невелике відро або каструлю гарячу воду з милом, щоб вона стала пінистої. Змочіть товсте або два легших кухонних рушники в гарячій мильній воді, потім відіжміть рушник, щоб він був вологим, але не мокрим.
  • Крок 5: Покладіть рушник на плиту, встановіть таймер на 15 хвилин і подивіться кілька відеороликів, поки мильне тепло від рушників активує харчову соду і, по суті, очищає плиту за вас.
  • Крок 6: Коли таймер задзвонить, візьміть рушник і протріть їм плиту. Коли все брудні плями будуть видалені, зітріть харчову соду.
  • Крок 7. Зробіть ще одне протирання з оцтом, витріть плиту чистим рушником - і готово!

Тепер, коли ваша плита виблискує, ви можете продовжувати готувати на ній смачні страви. Просто пам'ятайте, що швидке очищення кожен раз, після приготування їжі, в кінцевому підсумку заощадить вам масу часу.

Крім того, ви отримуєте додаткову перевагу - плиту (і кухню), якою можете пишатися.

Сподобався матеріал? Будемо вдячні за репости.
Популярні статті: