Павел Викторович

Як доглядати за паркетом і паркетною дошкою. Чим мити паркет.

Розповідаємо як правильно доглядати за паркетом, як мити паркетну дошку, щоб покриття не втратило свій чарівний шарм.

Натуральність, міцність і довговічність паркету зробили його популярним покриттям для підлоги. Завдяки своїм універсальним якостям паркет по праву вважається шляхетним покриттям для підлоги.

Належний догляд за паркетом дозволить покриттю прослужити довше і радувати своєю красою. У чому ж полягає правильний догляд за паркетом? Що необхідно робити, щоб паркет не втратив свій чарівний шарм?

Кожен власник паркетної підлоги напевно довго виношував свою мрію про паркетне покриття. І ось, коли ваше бажання здійснилося, необхідно знати, що якісний і дорогий паркет, його професійна установка - це ще далеко не все.

Як доглядати за паркетом

Як і будь-який інший матеріал, паркетне покриття вимагає ретельного і дбайливого догляду. І це не пов'язано з великими витратами, про це турбуватися не варто. Але для того, щоб паркетна підлога завжди блищала, і була гладкою догляд за нею необхідно починати практично відразу.

Багато квартир, особливо старий фонд, мають паркетну підлогу. Такі приміщення повинні добре вентилюватися, щоб виключити будь-яку надмірну вологість. Адже як відомо, деревина дуже швидко вбирає в себе вологу.

Паркетна підлога
Паркетна підлога

Рекомендується підтримувати вологість в приміщенні з паркетною підлогою на рівні 40-60%. Якщо в приміщенні вологість менше 40%, то варто очікувати, що паркет рано чи пізно розсохнеться.

40-60%

Рекомендована вологість в приміщенні

Для уникнення таких неприємних наслідків можна порекомендувати застосування зволожувачів повітря або установку будь-яких відкритих резервуарів з водою. Наприклад, непоганим рішенням буде придбання акваріума або кімнатного штучного фонтану, які зможуть не тільки підвищити вологість, але і стати ефектною прикрасою інтер'єру.

Варто пам'ятати про те, що від надлишку вологи паркет може роздутися. Саме тому прибирання паркету повинно бути акуратним і досить дбайливим - протирайте паркет злегка вологою ганчіркою.

Засоби по догляду за паркетом

Бажано для догляду за паркетом використовувати спеціальні засоби. Наприклад, якщо паркет забруднений жиром або кремом для взуття, то прибрати такі забруднення можна спиртом або бензином. Решта паркету достатньо почистити щіткою або пилососом.

У місцях, які мають найбільше забруднення, можна постелити килимки, циновки. А під ніжки важких меблів підкласти шматочки повсті. Це захистить паркет від стирання і послужить відмінним захистом для підлоги.

Паркет, звичайно, не варто закривати килимом, адже він сам по собі ефектний і не вимагає додаткових прикрас. Під час вологого прибирання таких підлог використовуйте спеціальні емульсії або мильні розчини, але не робіть таке прибирання занадто часто.

Як доглядати за паркетом покритим лаком

Паркет, який недавно покрили лаком, протирають вологою ганчіркою тільки через тиждень. І не поспішайте ставити меблі на свіжий лак. Зачекайте тижнів зо два для більшої надійності.

Паркет покритий лаком
Паркет покритий лаком

Якщо вам пощастило купити квартиру з паркетною підлогою, то необхідно відзначити що лакований паркет є більш довговічним і зручним покриттям підлоги. Адже лак утворює захист у вигляді досить товстою плівки, паркет буде виглядати як новий 10-20 років. Все, звичайно, залежить від догляду за паркетом. Навіть якщо з часом колір потьмяніє, з'являться подряпини його можна відшліфувати або отцикльовати, а потім повторно покрити лаком або маслом.

Як доглядати за паркетом покритим маслом

Паркет, який покритий маслом або воском, не має такої товстої захисної плівки, яка є у лакованого покриття. Деревні пори паркету залишаються відкритими, саме тому оновлення олії і воску необхідно проводити один раз на рік. Пошкоджені місця, подряпини необхідно відшліфувати і знову обробити маслом. Така робота не вимагає залучення фахівців, ви цілком можете впоратися з нею самостійно.

Паркет покритий маслом
Паркет покритий маслом

Варто відзначити, що паркетна підлога, вкрита воском, не потребує вологого прибирання. Досить виконати сухе прибирання і натерти паркет восковим розчином. Для збереження натуральної краси деревини та її природного малюнку, на паркетну підлогу можна нанести поліуретановий лак, або нейтральний склад з лаку і морилки.

Існують спеціальні кольорові морилки, які надають підлозі чудовий вид, не приховуючи при цьому текстуру деревини.

Є також грунтовки на основі каніфолі, які прекрасно вбираються в деревину і роблять поверхню глянсовою. Такий паркет володіє підвищеною стійкістю до стирання і пошкодження.

Таким чином, можна домогтися того, що термін служби паркету стане практично необмеженим. Ставтеся до нього дбайливо, відповідально і з любов'ю. В такому випадку ви забезпечите своїй підлозі довге життя, а собі комфорт і затишок.

Сподобався матеріал? Будемо вдячні за репости.
Популярні статті: