Павел Викторович

Що таке смарт квартира: плюси і мінуси компактного житла

Смарт-квартира - це житло з невеликою площею, в якому продуманий кожен квадратний метр. Розповімо про основні особливості смарт квартир.

В останні роки на українському ринку житла з'явилася нова пропозиція – смарт-квартири. До них привертає увагу незвично низькі ціни – часом на чверть суми дешевше, ніж стандартна однокімнатна квартира.

«Дешевизна» цілком виправдана – смарт квартира куди менша за метражем. Таке житло доступне, але чи підійде воно кожному? Пропонуємо ретельно вивчити питання.

Смарт квартира що це?

Для початку давайте визначимося з термінами і з'ясуємо, що це таке.

Смарт-квартира – це житло з невеликою площею (меншою, ніж в стандартній однокімнатній квартирі) і специфічним плануванням.

Один з варіантів планування
Один з варіантів планування

Наприклад, в смарт-квартирі не буває коридору, тому що кожен «квадрат» житлової площі використовується з максимальною практичністю.

Якщо говорити мовою цифр, площа стандартної повнометражної однокімнатної квартири в українських новобудовах – близько 30 «квадратів», а смарт-квартири – від 18 до 30 кв.м. У ній немає коридору і кухні, але є зона для установки кухонної техніки (плити, сантехніки), яка відокремлена візуально. Тому дуже велике значення для проживання грає дизайн смарт-квартири.

Таке житло прийшло до нас із США, з великих американських мегаполісів. Поступово воно набуло популярності в Західній Європі. Правда, там такі квартири відомі під іншою назвою - micro-apartment.

Таке визначення більш логічне, оскільки немає плутанини зі словом «смарт» - «розумний», наприклад, з системами «розумний дім».

Смарт-квартира в Києві - невелика, зате своя!

Смарт-квартира не кращий варіант для сім'ї з дітьми - банально не вистачатиме місця. А ось студентам, парам, які нещодавно одружились і одинакам вона чудово підійде.

З тіснотою можна змиритися, тим більше, що молоді люди часто розглядають своє житло виключно як місце для відпочинку. Невелика, але власна квартира набагато краще, ніж орендована кімната. Тут не посперечаєшся.

Але аргументу «маленька, але своя» недостатньо для прийняття рішення. Необхідно детальніше розглянути переваги і недоліки смарт-квартири - тим більше, що це питання викликає серйозні розбіжності.

Скільки коштує смарт квартира в Києві?

Вартість малогабаритних квартир в Києві варіюється від 16 000 до 20 000 грн. Ціна безпосередньо залежить від загальної площі квартири і наявності ремонту.

Переваги смарт-квартир

Почнемо з аналізу переваг смарт-квартир. Серед них основними вважаються:

  • Доступна ціна. Таке житло може коштувати на 20-25% дешевше, ніж повнометражне. Менше коштів потрібно буде вкласти в ремонт – оскільки його вартість також розраховується за квадратний метр. Та й меблів потрібно купити менше. Саме вартість є ключовою причиною, через яку українці купують квартири такого формату;
  • смарт-квартира – відмінна альтернатива оренди житла. Навіть за умови, що ви будете оформляти на неї іпотечний кредит, це обійдеться в меншу суму, ніж оренда однокімнатної квартири в столиці;
  • економія на комунальних послугах. Це також пояснюється невеликою кількістю квадратних метрів;
  • більшість смарт-квартир, представлених на ринку, розміщені в сучасних житлових комплексах. Ті в свою чергу просувають концепт «місто в місті». У вас під рукою буде відмінна інфраструктура з магазинами, закладами сфери послуг, медичними центрами прямо на території вашого ЖК. Також такі житлові комплекси добре охороняються, є власна парковка.

Недоліки смарт-квартир

Після аналізу переваг, оцінимо недоліки. Їх також чимало:

  • Маленька площа. З одного боку, це дозволяє вам заощадити гроші на покупку і поточних витратах. З іншого – ви економите за рахунок власного комфорту. Тіснота буде відчуватися навіть в тому випадку, якщо ви живете одні;
  • ризик потрапити на недоброчесного забудовника. Окремі компанії оформляють нежитлові приміщення як смарт-квартири, хоча ті абсолютно не відповідають національним стандартам до житлового фонду. Через це можуть бути виникнути проблеми з оформленням документів, аж до недопуску до здачі будинку в експлуатацію;
  • на поверсі розташовано більше квартир, а значить – сусідів. І з кожним потрібно буде знаходити спільну мову;
  • зробити перепланування неможливо;
  • якщо говорити про загальну вартість, смарт-квартира обійдеться дешевше. Але в перерахунку на квадратний метр вартість «квадрата» виявляється трохи вищою.

Ці недоліки часто вдається нівелювати. Сусіди навряд чи будуть нав'язувати своє спілкування, планування сумлінний забудовник відпочатку прагне зробити максимально функціональнимї, а невелику площу ви вибираєте свідомо.

Смарт квартира як облаштувати

Дизайн і планування для смарт-квартири є визначальними факторами. Оскільки метраж дуже маленьким, важливо уникнути відчуття замкнутого простору і грамотно розташувати всі меблі та необхідне обладнання.

Дизайн і планування для смарт-квартири
Дизайн і планування для смарт-квартири

Ергономічно використовувати кожен сантиметр житлового простору в смарт-квартирі допоможуть рекомендації фахівців з оформлення житла:

  • Використовуйте різні типи покриття для підлоги для зонування приміщення: таким чином можна візуально розділити спальню, кухню, передпокій, не встановлюючи перегородки і поріжки. Не забувайте про практичність – для кухні більше підійде плитка, за якою легко доглядати, а для спальної зони оптимальним варіантом буде ламінат або лінолеум;
  • для зонування простору можна використовувати освітлення, штори, стелажі. Стелажі виконуватимуть практичну функцію – ви зможете складати в них речі, все одно вам буде потрібно виділити на це місце. А за допомогою штори можна відокремити ліжко від основного простору;
  • дуже важливо поставити на кухні якісну потужну витяжку. Інакше запахи від приготування їжі будуть заповнювати абсолютно весь простір, а це далеко не завжди приємно. На цьому не бажано економити.

При оформленні невеликої квартири можна скористатися послугами професійного дизайнера інтер'єру – він допоможе використовувати кожен сантиметр площі.

Сподобався матеріал? Будемо вдячні за репости.
Популярні статті: