Павел Викторович

Правильне планування квартири: на що звернути увагу

На що звертати увагу при покупці квартири? Як створити комфортний простір, який зробить життя в квартирі зручнішим

Ми підготували кілька рекомендацій, які допоможуть вам правильно розпорядитися квадратними метрами.

Ціна, розташування будинку, інфраструктура, надійність компанії-забудовника, площа і кількість кімнат - це фактори, на які ми звертаємо основну увагу при покупці квартири на первинному ринку.

Про планування багато хто забуває або ставлять цей фактор в розряд не найбільш значущих. А дарма: від планування багато в чому залежить ваш комфорт і можливості облаштувати ваше житло відповідно вашим мріям та ідеалам. Хороше планування - яке воно?

«Брудна» зона

«Брудна» зона - це та частина квартири, по якій ходять в вуличному взутті. Тобто це простір від вхідних дверей і до того місця, де ви поставите вішалку, поличку для взуття та інші атрибути для комфортної заміни взуття та верхнього одягу. А «брудною» її називають тому, що ви буквально будете приносити з вулиці бруд, мікроби і бактерії на своєму взутті.

Дуже часто в «брудній» зоні забудовник має двері в санвузол. Це дуже незручно, оскільки ви будете розносити бруд з вулиці буквально по всій квартирі: санвузол - це кімната «підвищеної прохідності», ви будете користуватися нею часто і не зможете встигати постійно мити підлогу після того, як хтось повернулися додому.

У такому випадку варто змінити планування і перемістити санвузол, або ж пошукати для покупки інше житло.

Такий варіант планування краще уникати
Такий варіант планування краще уникати

Хочете зробити з «однушки» двокімнатну? Зверніть увагу на вікна

Якщо ви спочатку плануєте робити з однокімнатної квартири «двушку», ви повинні розуміти, що це можливо тільки в тому випадку, якщо вікна виходять на дві сторони. Інакше ви отримаєте одну маленьку кімнату і комірчину без вікон - а жити в ній не дуже комфортно, м'яко кажучи.

Є навіть наукове поняття «інсоляції», яке регулює рівень сонячних променів і природного освітлення в приміщенні. Недолік сонця впливає на фізичний і емоційний стан здоров'я, і ​​робити житлову кімнату без світла - не найкращий варіант.

Від світла можна відмовитися в зоні приготування їжі (в кухні). А ось там, де ви снідаєте, обідаєте і вечеряєте, сонця має бути дуже багато.

Зверніть увагу на картинку внизу: там можна поміняти місцями кухню і вітальню. Це дозволить зручніше розмістити меблі, збільшити площу вітальні, в якій ви точно будете проводити більше часу, ніж в кухні, і додати більше світла в неї.

Планування квартири та оптимальні форми

Оптимальні приміщення - квадратної або прямокутної форми. А ось гострі кути, круглі стіни, довгі і вузькі кімнати - далеко не найкомфортніший варіант, від якого варто відмовитися. Вони тільки «з'їдають» корисний простір і роблять квартиру менше. А якщо її площа до 50 «квадратів», то це помітно відчутно.

Не дуже вдалий варіант планування
Не дуже вдалий варіант планування

Коридор

Коридор не повинен займати більше 15% від площі квартири. Головна вимога до нього - максимальна функціональність. Довгі, зігнуті коридори - це не зручно.

Зверніть увагу, чи передбачено місце для зберігання сезонних речей, багажу, самокатів. Оптимально, якщо є комора. Може бути зручна зона в коридорі, де можна облаштувати комору. Також відмінно підходить для цих цілей простора лоджія, де можна встановити шафу.

Площа коридору більше 10 кв.м
Площа коридору більше 10 кв.м

Оцініть, чи можливе перепланування

Якщо ви спочатку планували змінити простір квартири, вивчіть, чи можливо перепланування. Далеко не в кожній квартирі його можна зробити.

Ви швидше за все чули про несучі стіни, які зносити не можна, треба запитати у забудовника, де вони знаходяться в цьому випадку.

У багатьох квартирах не можна змінювати конфігурацію коридору, санвузла. А значить, що ваш проект просто не впишеться в дані архітектурні форми.

Не завжди можливе перепланування
Не завжди можливе перепланування

Кілька порад від дизайнерів

Дуже добре, якщо ви можете ознайомитися з плануванням майбутньої квартири «особисто», тобто побачити її своїми очима. Це можна організувати, якщо будівництво підходить до логічного завершення або це не перша будівля, зведена за схожим проектом.

Але якщо ви хочете вкладати кошти на етапі закладки фундаменту (що з фінансової точки зору вигідно) і це перший і єдиний такий проект забудовника - вам доступні тільки креслення на папері. Якщо ви не інженер і не архітектор, розібратися в них досить складно. Але можливо - якщо знаєте, що шукати.

Якщо ви оцінюєте планування майбутньої квартири по кресленнях, не орієнтуйтеся на схемах, де вже розставлені меблі. Там може бути «гра» з масштабуванням, і в реальності після установки двоспального ліжка в спальні буде місце тільки для того, щоб протиснутися «бочком». Оцінюйте реальні розміри всіх кімнат.

Сподобався матеріал? Будемо вдячні за репости.
Популярні статті: